Therapie


Stress
Stress is het gevolg van ons verzet tegen de dingen die in het leven gebeuren. Verlies, ziekte, moeilijkheden en andere levensgebeurtenissen veroorzaken op zichzelf geen problematiek. Het is onze reàctie op deze omstandigheden die bepaalt of spanning afgevoerd of vastgehouden wordt. Of energie doorstroomt of blokkeert.

Weg bij moeilijke gevoelens
De blauwdruk van ons reactiepatroon vormt zich al vroeg in ons leven. Van jongs af aan proberen we onszelf onbewust en heel natuurlijk te beschermen tegen moeilijke gevoelens. We creëren vindingrijke patronen om onszelf tegen intense emoties te wapenen en ontwikkelen zo onze overlevingsmechanismen. In onze kindertijd helpend, immers; emoties kunnen zo 'groot' lijken als we zelf nog zo 'klein' zijn. Maar uiteindelijk wordt deze conditionering een levensstijl die, eenmaal volwassen, tegen ons gaat werken.

Moe, somber, angstig, dwangmatig, ...
Een levensstijl waarin we onbewust continu aan-staan om maar weg te blijven bij moeilijke gevoelens. En dan ogenschijnlijk ineens, of na een heftige gebeurtenis, of door een wake-up-call van het lichaam, krijgen we het door. Die steeds herhalende kritische stem in ons hoofd, dat voortdurende gepieker, die blijvende drang of dwang bezig te blijven, problemen op te lossen, controle te houden, onszelf te verdoven, weg te gaan bij moeilijke gevoelens. Dit chronisch aan-staan is stressverhogend, energieslurpend en sombermakend. En omdat emoties zich vastzetten in het lichaam soms zelfs ziekmakend.

Loslaten
De eerste stap om weer te komen naar uit-staan is loslaten. Gevoelens laten stromen. Ontdekken dat juist door emoties de ruimte te geven ze in intensiteit afnemen. Ontdekken dat pijn geneest door pijn te voelen. Zijn in plaats van doen. Zo eenvoudig is het. De enige route om psyche, lichaam en hart te bevrijden. Om te komen tot ontspanning. Rust. Vanuit daar kan gewerkt worden aan nieuwe gezonde en krachtige gedragspatronen.

Therapie 
Therapie bij Praktijk bij de IJssel bestaat altijd uit een combinatie van gesprek en meditatie. Praten draagt bij aan verwerking van gebeurtenissen, aan het creëren van inzicht in patronen en aan ontwikkeling van nieuw gedrag. Meditatie laat ons zakken naar diepere lagen zodat we niet op rationeel niveau blijven hangen. Een therapieproces kan variëren van 3 sessies, tot 10 sessies tot (meer dan) een jaar.

Binnen dit kader wordt er gewerkt met schematherapie, voice dialogue, traumaverwerkingstherapie, exposure, cognitieve gedragstherapie, mindfulness, yoga, ontspannings- en visualisatiemethoden en hypnosetechnieken.

Elk therapieproces is uiteindelijk gericht op het creëren van ontspanning daar waar spanning is ontstaan. Problemen verliezen hun zwaarte of lossen op.Contact

Drs. E.M. (Lisette) Knol
psycholoog
mindfulnesstrainer
yogadocent

Werverdijk 30
8191 NL Werven (Wapenveld)

06 13391070
info@praktijkbijdeijssel.nl

Praktijk bij de IJssel
Yoga bij de IJssel