Therapie


Stress
Stress is het gevolg van ons verzet tegen de dingen die in het leven gebeuren. Verlies, ziekte, moeilijkheden en andere levensgebeurtenissen veroorzaken op zichzelf geen problematiek. Het is onze reàctie op deze omstandigheden die bepaalt of spanning afgevoerd of vastgehouden wordt. Of energie doorstroomt of blokkeert.

Weg bij moeilijke gevoelens
De blauwdruk van ons reactiepatroon vormt zich al vroeg in ons leven. Van jongs af aan proberen we onszelf onbewust en heel natuurlijk te beschermen tegen moeilijke gevoelens. We creëren vindingrijke patronen om onszelf tegen intense emoties te wapenen en ontwikkelen zo onze overlevingsmechanismen. In onze kindertijd helpend, maar uiteindelijk wordt deze conditionering een levensstijl die, eenmaal volwassen, tegen ons gaat werken.

Moe, somber, angstig, dwangmatig, ...
Een levensstijl waarin we vastzitten. En dan ogenschijnlijk ineens, of na een heftige gebeurtenis, of door klachten van het lichaam, krijgen we het door. Die steeds herhalende kritische stem in ons hoofd, dat voortdurende gepieker, die blijvende drang of dwang bezig te blijven, problemen op te lossen, controle te houden, onszelf te verdoven, weg te gaan bij moeilijke gevoelens. Dit is stressverhogend, energieslurpend en sombermakend. En omdat emoties zich vastzetten in het lichaam soms zelfs ziekmakend.

Loslaten
De eerste stap is loslaten. Gevoelens laten stromen. Ontdekken dat juist door emoties de ruimte te geven ze in intensiteit afnemen. Ontdekken dat pijn geneest door pijn te voelen. Zijn in plaats van doen. Zo eenvoudig is het. De enige route om psyche, lichaam en hart te bevrijden. Om te komen tot ontspanning. Rust. Vanuit daar kan gewerkt worden aan nieuwe gezonde en krachtige gedragspatronen.

Therapie 
Therapie bij Praktijk bij de IJssel bestaat uit verdiepende begeleide meditatie (hypnose) waarbij er gewerkt kan worden aan het:
  • vergroten van ontspanning en innerlijke rust
  • verlichten van aanhoudende lichamelijke klachten
  • verwerken van oude pijn (uit de kindertijd)
  • bevorderen van inzicht
  • versterken van gezonde patronen
Tijdens een therapiesessie word je begeleid naar een diep ontspannen staat terwijl je tegelijkertijd volledig bewust blijft. Het denken (de ratio) wordt geparkeerd en er ontstaat verbinding met en diepere laag (het onbewuste). Dit onbewuste 'weet' vaak heel goed wat er speelt en wat er nodig is. Vervolgens worden hierop therapeutische interventies toegepast.

Soms volstaat (na intake) een enkele sessie, soms is een serie van meerdere sessies passend. De sessies kunnen worden aangeboden in combinatie met op maat gemaakte doelgerichte visualisatie die thuis als zelfhypnose kunnen worden toegepast. Het doel is immer het creëren van ontspanning daar waar spanning is ontstaan. Problemen verliezen hun zwaarte of lossen op.
Contact

Drs. E.M. (Lisette) Knol
psycholoog
mindfulnesstrainer
yogadocent

Werverdijk 30
8191 NL Werven (Wapenveld)

06 13391070
info@praktijkbijdeijssel.nl

Praktijk bij de IJssel
Yoga bij de IJssel